I DO IT MY WAY
 I DO IT MY WAY I DO IT MY WAY

2009-08-20

Grådaskigt

Såg "Det stora grå" på TV igår. Ganska intetsägande dokumentär som spinner vidare på det där andra programmet, "Det okända" om spöken, medier och dylika företeelser. Eller, programmen har i alla fall uppenbarligen producerats, redigerats och formgetts grafiskt av samma person... Och det var väl just det som störde, kom vi överens om i TV-soffan.

Själva upplägget är som sagt lite lamt; två jeppar som inte riktigt vet vad de tror om det hela reser runt och talar med medier, skeptiker och andra som tror, vet, eller tror att de vet (eller vet att de tror, för all del). Slutsatsen blir väl som vanligt: många tror mångt om mycket, men ingenting går egentligen att bevisa, så i slutändan är det upp till var och en att tro vad de vill. Typ.

Och det är för all del ett OK upplägg för ett program av den här typen, eftersom det oftast går att hitta lika många eller få bevis för endera sidan i ockulta och mystifika frågor. Det är klart, nedredigerade korthuggna uttalanden som "det är bara Bullshit!" från skeptikern lägger förstås en vinkel på diskussionen. Om det nu är Bullshit, utveckla gärna ditt resonemang. Vad gör dig så säker?

Men. Det som stör mig är som sagt grafiken. "Läskiga" effekter, inklippta mystiska skuggor och skepnader och så vidare i det oändliga. Det hade varit intressantare med ett renare, mer dokumentärt bildspråk.

After all, det är inte svårt att tro på spöken i ett mörklagt rum, med fladdrande ljuslågor och märkliga ljud. Men ett medium som lyckas övertyga en skeptiker mitt på dagen på ett fik i stan, det vore intressant att se. Kunde de inte klippt filmen så i stället?

På bilden: The Brown Lady

Inga kommentarer: